Helsingin Kokoomus tarvitsee sulkutoimenpiteitä suositusten sijaan

28.2.2021 klo 12.39

Piha ei ep√§onnistunut ‚Äď me ep√§onnistuimme

Kirsi Pihan eilinen ilmoitus vetäytyä Kokoomuksen kuntavaaliehdokkuudesta sekä pormestariehdokkaan tehtävästä ovat edelleen itselleni shokki. Analyysejä ja arvailuja Twitterissä ja mediassa riittää eikä minulla ole tarvetta jatkaa niitä kevyesti. Pihan omat perustelut ovat sellaisia, jotka allekirjoitan täysin: ihmisarvolla ei politikoida.

Olen itse mukana politiikassa arvosyistä. Uskon, että Helsinkiä, Suomea ja maailmaa voidaan muuttaa parempaan suuntaan, kun se tehdään yhdessä ja arvoperusteisesti. Arvot myös parhaiten sitovat toimijoita yhteen. 

Kokoomusaatteen perusteet ovat: ‚ÄĚKokoomus haluaa kehitt√§√§ Suomea vapaaseen, l√§nsimaiseen yhteiskuntaj√§rjestykseen perustuvana avoimena yhteiskuntana, jossa yksil√∂nvapaus ja ihmisoikeudet on turvattu‚ÄĚ. Arvojen toteutumisen on n√§ytt√§v√§ puolueen jokap√§iv√§isess√§ toiminnassa.

Kirsi kävi ehdokkaana aktiivista ja arvopohjaista keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hän reagoi nopeasti esiin nousseisiin teemoihin tavalla, joka kestää kritiikin ja jälkitarkastelun. Helsingin Sanomien Malmbergin ja Junkkarin analyysit siitä, että Pihan ehdokkuus on epäonnistuminen on puoliksi väärä. Me Helsingin kokoomuksen ehdokkaat, tukijamme ja puolueyhteisö epäonnistuimme hänen tukemisessaan, politiikan kielen ja ilmapiirin ylläpidossa ja menetimme valovoimaisen pormestariehdokkaan. 

Mutta nyt hän on poistunut ehdokaslistalta, ja Helsingin kokoomuksen pitää päästä eteenpäin.

 

Leviämisriski ei koske vain Helsinkiä

Nykyinen leviämistilanne ei ole eristettävissä vain Helsinkiin. Kyseessä on koko puolueen tulehdustila. Kuluneella viikolla merkillepantavinta ei ole ollut sosiaalisen median keskustelun ala-arvoisuus, vaan Kokoomuksen puoluejohdon korviin sattuva hiljaisuus. Puheenjohtaja Orpon perjantainen esiintyminen Ylen Marja Sannikan haastattelussa ei tilannetta parantanut. Puoluejohto, joka ei sanoilla aseta puolueen ehdokkaiden toiminnalle rajoja, ei osoita arvoperusteista johtajuutta. 

Ehdokaslista on kuin j√§√§kiekkojoukkue, joka on saatava sitoutumaan yhteiseen pelitapaan. Keskeist√§ on puolustaa omaa maaliaan ‚Äď omiin ei lauota. Yksil√∂iden sensaatiohakuinen huomiokikkailu on oma maali. Hyv√§√§n joukkuepeliin kuuluu joukkueen sek√§ lajin pelis√§√§nt√∂jen kunnioitus. Seuranta on j√§√§kiekossa joukkueenjohdon ja valmennuksen vastuulla, mutta my√∂s pelaajien on sitouduttava tukemaan valmennuksen ja johdon ty√∂t√§.¬†

Per√§√§nkuulutan piirin johdon, puolueen puheenjohtajiston, puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan, puoluesihteerin ja n√§kyvien kokoomusvaikuttajien rohkeutta tulla esiin ja sanoa, ett√§ mik√§ on Kokoomus-joukkueelle sopivaa k√§yt√∂st√§. Edellytet√§√§nk√∂ puolueen ehdokkailta puolueen arvojen noudattamista? Sallitaanko ihmisarvolla politikointi? Sallitaanko vihapuhetta? Kaikille on oltava selv√§√§, ett√§ kaikkia puolueen ehdokaslistoja voidaan tarvittaessa t√§ydent√§√§ ja muokata aina niiden palauttamiseen asti ‚Äď molempiin suuntiin.

Varoittavia esimerkkej√§ l√∂ytyy maailmalta lukuisasti: rasismia ei voi hallita ‚Äď se vie mukanaan, jos sen sallii. My√∂s Suomesta l√∂ytyy t√§st√§ esimerkki. Hallituskumppanimme puheenjohtaja Timo Soini salli ja hiljaisesti hyv√§ksyi puolueeseensa tulleet √§√§rioikeistolaiset toimijat sek√§ heid√§n √§√§nekk√§√§t ja r√∂yhke√§t tukijansa, kuvitellen pystyv√§ns√§ hallitsemaan niit√§. Kykenem√§tt√∂myys toimia oikein ja tietoinen valinta j√§√§d√§ siet√§misen ja vaikenemisen tielle maksoi puolueen tulevaisuuden tunnetuin seurauksin.¬†

Vertailun vuoksi nostan hattua Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonille, joka hoiti tyylipuhtaasti, suorasukaisesti ja ripeästi kuntoon yksittäisen puoluetoimijan aiheuttaman kriisin Turussa.

 

Miten eteenpäin?

Tarkka ja perusteellinen keskustelu on tarpeen. Vaalilistojen palauttamiseen on kuitenkin aikaa vain 9 vuorokautta. Siksi esitän seuraavia toimenpiteitä: 

  • Kutsutaan v√§litt√∂m√§sti kokoon Helsingin piirin ylim√§√§r√§inen piirikokous, jossa nimet√§√§n uusi pormestariehdokas. Kaikkien ehdokkuudesta jo kielt√§ytyneiden on syyt√§ pohtia kantaansa viel√§ kerran. Aikaa pohdintaan on piirikokoukseen asti. 
  • Helsingin piirin kuntavaaliehdokkaille on j√§rjestett√§v√§ pelis√§√§nt√∂keskustelu. Keskustelussa on l√§pik√§yt√§v√§ joukkueena toimisen henki sek√§ toimintamme pelis√§√§nn√∂t. T√§h√§n keskusteluun on saatava mukaan piirin johdon lis√§ksi my√∂s puoluesihteeri sek√§ puolueen puheenjohtaja. 
  • Heille, jotka eiv√§t kykene ja osoita sitoutumista yhteisiin arvoihin, ei voida tarjota paikkaa Kokoomuksen ehdokaslistalta.¬†