Helsingin Kokoomus tarvitsee sulkutoimenpiteitä suositusten sijaan

Piha ei epäonnistunut – me epäonnistuimme

Kirsi Pihan eilinen ilmoitus vetäytyä Kokoomuksen kuntavaaliehdokkuudesta sekä pormestariehdokkaan tehtävästä ovat edelleen itselleni shokki. Analyysejä ja arvailuja Twitterissä ja mediassa riittää eikä minulla ole tarvetta jatkaa niitä kevyesti. Pihan omat perustelut ovat sellaisia, jotka allekirjoitan täysin: ihmisarvolla ei politikoida.

Olen itse mukana politiikassa arvosyistä. Uskon, että Helsinkiä, Suomea ja maailmaa voidaan muuttaa parempaan suuntaan, kun se tehdään yhdessä ja arvoperusteisesti. Arvot myös parhaiten sitovat toimijoita yhteen. 

Kokoomusaatteen perusteet ovat: ”Kokoomus haluaa kehittää Suomea vapaaseen, länsimaiseen yhteiskuntajärjestykseen perustuvana avoimena yhteiskuntana, jossa yksilönvapaus ja ihmisoikeudet on turvattu. Arvojen toteutumisen on näyttävä puolueen jokapäiväisessä toiminnassa.

Kirsi kävi ehdokkaana aktiivista ja arvopohjaista keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hän reagoi nopeasti esiin nousseisiin teemoihin tavalla, joka kestää kritiikin ja jälkitarkastelun. Helsingin Sanomien Malmbergin ja Junkkarin analyysit siitä, että Pihan ehdokkuus on epäonnistuminen on puoliksi väärä. Me Helsingin kokoomuksen ehdokkaat, tukijamme ja puolueyhteisö epäonnistuimme hänen tukemisessaan, politiikan kielen ja ilmapiirin ylläpidossa ja menetimme valovoimaisen pormestariehdokkaan. 

Mutta nyt hän on poistunut ehdokaslistalta, ja Helsingin kokoomuksen pitää päästä eteenpäin.

 

Leviämisriski ei koske vain Helsinkiä

Nykyinen leviämistilanne ei ole eristettävissä vain Helsinkiin. Kyseessä on koko puolueen tulehdustila. Kuluneella viikolla merkillepantavinta ei ole ollut sosiaalisen median keskustelun ala-arvoisuus, vaan Kokoomuksen puoluejohdon korviin sattuva hiljaisuus. Puheenjohtaja Orpon perjantainen esiintyminen Ylen Marja Sannikan haastattelussa ei tilannetta parantanut. Puoluejohto, joka ei sanoilla aseta puolueen ehdokkaiden toiminnalle rajoja, ei osoita arvoperusteista johtajuutta. 

Ehdokaslista on kuin jääkiekkojoukkue, joka on saatava sitoutumaan yhteiseen pelitapaan. Keskeistä on puolustaa omaa maaliaan – omiin ei lauota. Yksilöiden sensaatiohakuinen huomiokikkailu on oma maali. Hyvään joukkuepeliin kuuluu joukkueen sekä lajin pelisääntöjen kunnioitus. Seuranta on jääkiekossa joukkueenjohdon ja valmennuksen vastuulla, mutta myös pelaajien on sitouduttava tukemaan valmennuksen ja johdon työtä. 

Peräänkuulutan piirin johdon, puolueen puheenjohtajiston, puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan, puoluesihteerin ja näkyvien kokoomusvaikuttajien rohkeutta tulla esiin ja sanoa, että mikä on Kokoomus-joukkueelle sopivaa käytöstä. Edellytetäänkö puolueen ehdokkailta puolueen arvojen noudattamista? Sallitaanko ihmisarvolla politikointi? Sallitaanko vihapuhetta? Kaikille on oltava selvää, että kaikkia puolueen ehdokaslistoja voidaan tarvittaessa täydentää ja muokata aina niiden palauttamiseen asti – molempiin suuntiin.

Varoittavia esimerkkejä löytyy maailmalta lukuisasti: rasismia ei voi hallita – se vie mukanaan, jos sen sallii. Myös Suomesta löytyy tästä esimerkki. Hallituskumppanimme puheenjohtaja Timo Soini salli ja hiljaisesti hyväksyi puolueeseensa tulleet äärioikeistolaiset toimijat sekä heidän äänekkäät ja röyhkeät tukijansa, kuvitellen pystyvänsä hallitsemaan niitä. Kykenemättömyys toimia oikein ja tietoinen valinta jäädä sietämisen ja vaikenemisen tielle maksoi puolueen tulevaisuuden tunnetuin seurauksin. 

Vertailun vuoksi nostan hattua Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonille, joka hoiti tyylipuhtaasti, suorasukaisesti ja ripeästi kuntoon yksittäisen puoluetoimijan aiheuttaman kriisin Turussa.

 

Miten eteenpäin?

Tarkka ja perusteellinen keskustelu on tarpeen. Vaalilistojen palauttamiseen on kuitenkin aikaa vain 9 vuorokautta. Siksi esitän seuraavia toimenpiteitä: 

  • Kutsutaan välittömästi kokoon Helsingin piirin ylimääräinen piirikokous, jossa nimetään uusi pormestariehdokas. Kaikkien ehdokkuudesta jo kieltäytyneiden on syytä pohtia kantaansa vielä kerran. Aikaa pohdintaan on piirikokoukseen asti. 
  • Helsingin piirin kuntavaaliehdokkaille on järjestettävä pelisääntökeskustelu. Keskustelussa on läpikäytävä joukkueena toimisen henki sekä toimintamme pelisäännöt. Tähän keskusteluun on saatava mukaan piirin johdon lisäksi myös puoluesihteeri sekä puolueen puheenjohtaja. 
  • Heille, jotka eivät kykene ja osoita sitoutumista yhteisiin arvoihin, ei voida tarjota paikkaa Kokoomuksen ehdokaslistalta.