Helsingin pormestarivaalissa on kyse Suomen kaupunkien tulevaisuudesta

22.11.2020 klo 16.33

Helsingissä käydään jo nyt kiihkeää pormestarivaalikisaa lähes viisi kuukautta ennen varsinaista kuntavaalipäivää. Nimekkäät poliitikot ovat joko lähteneet puolueensa ehdokkaaksi kuten Jussi Halla-aho (ps.), Nasima Razmyar (sd.), Paavo Arhinmäki (vas.), Hjallis Harkimo (liik.) tai harkitsevat lähtemistä kuten Paavo Väyrynen (kesk.*) ja Mikko Kärnä (kesk.). Suomen suurimman ja vetovoimaisimman kaupungin imu on kova. Säkenöivä ja henkilöityvä vaali nostanee Helsingissä jälleen kuntavaalien äänestysprosenttia.

Nimikavalkadin taakse jää kuitenkin piiloon se, mistä Helsingin pormestarivaalissa aidosti on kyse. Siinä on kyse siitä, että nykyisen kokoomuslaisen pormestari Jan Vapaavuoren tekemä valtava työ Helsingin ja yleisemmin kaupunkipolitiikan merkityksen korostamisessa saa arvoisensa jatkajan. Suomen tulevaisuus ratkaistaan kaupungeissa ja etenkin Helsingissä. Siksi Helsinki ansaitsee kansainvälisesti suuntautuneen, hyvän johtajan ja suurten strategioiden toimeenpanijan seuraavaksikin pormestarikseen.

Miten pormestari valitaan?

Moni ei välttämättä tiedosta sitä, että pormestariksi voidaan vaalien jälkeen valita periaatteessa kuka tahansa Helsingin kaupunginvaltuuston varsinaiseksi valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valituksi tullut henkilö. Demokraattisen vaalituloksen kunnioittamisessa on kuitenkin ehdottomana lähtökohtana pidettävä sitä, että suurimman puolueen pormestariehdokas nousee lopulta uuden Helsingin kaupunginvaltuuston valitsemaksi henkilöksi. Pormestari tarvitsee tätä varten valtuuston enemmistön taakseen. 

Helsinki kaipaa jatkossakin kokoomusjohtoista kaupunkipolitiikkaa

Vapaavuoren johdolla kaupunginvaltuusto laati ennätysajassa maailmalla kiinnostusta herättäneen Helsingin kaupunkistrategian. Strategian mukaan Helsingistä tehdään maailman toimivin kaupunki. Ilmastopolitiikasta linjasimme, että Helsingistä tulee vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali kaupunki. New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa Helsinki on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle. Kunnianhimoisilla tavoitteillamme tuomme näkyväksi sitä, mitä teemme Helsingissä. Kannustamme samalla muitakin kaupunkeja toimimaan samoin. 

Lukuisat hyvät teot johtavat hyviin tuloksiin. Helsinki on tänä vuonna valittu maailman parhaaksi lapsiperhekaupungiksi, Monocle-lehden mukaan Helsinki on maailman 6. paras paikka jossa asua ja vuoteen 2025 mennessä haluamme olla Euroopan johtava alusta kokeiluille ja uutta luovalle yritystoiminnalle.

Vapaavuoren aloitteesta Suomeen on luotu pysyvä kaupunkien C21-verkosto, jonka tavoitteena on vahvistaa kaupunkien yhteistä edunvalvontaa. Lisäksi Helsingin ja Kuntaliiton välille luotiin uudentyyppinen yhteistyömalli, Suomelle sekä kaupungeille huono Sipilän hallituksen soteuudistus kaadettiin ja sama tapahtunee entistä huonommalle Marinin hallituksen soteuudistukselle. 

Kaupungeissa ratkaistaan Suomen tulevaisuus

Ilmastonmuutos, segregaatio, väestön vanheneminen, digitalisaatio ja kaupungistuminen ovat kaikki trendejä, joiden vuoksi sillä on suuri merkitys kuka henkilö ja mikä puolue johtaa Helsinkiä. 

Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen ja Vapaavuoren viitoittaman kaupunkipolitiikan renessanssi jää kuitenkin auttamatta toteutumatta, jos pitkäaikainen Helsingin kokoomusjohtoisuus nyt katkeaisi. Vapaavuoren johdolla on pelkästään viime aikoina kiritetty hallitusta koronatorjuntoimissa, esiintuotu rakentavaa palautetta hallituksen epäonnistuneesta soteuudistuksesta ja aikaansaatu eri kaupunkien yhteisiä kannanmuodostuksia.

Nyt on kestävämmän Helsingin aika

 Hämmästelen niitä, jotka tosissaan uskoisivat, että Halla-aho olisi kokoomusta äänestäneille todellinen vaihtoehto. Sitä hän ei ole.

Sen sijaan kaikki edellä lausuttu huomioiden nyt jos koskaan on tarvetta kestävämmälle päätöksenteolle ja kestävämmälle Helsingille. Tarvitsemme kokoomuksesta sellaisen pormestarivaaliehdokkaan, joka osoittaa kansainvälistyvälle Helsingille suuntaa, jatkaa Vapaavuoren aloittamaa vahvempaa kaupunkien yhteistä edunvalvontaa ja on valmis ratkaisemaan yhdessä muiden kanssa aikamme vaikeita ongelmia.

Kokoomuksen pormestariehdokkaan on selvästi liputettava avoimen, suvaitsevaisen ja kansainvälisen Helsingin puolesta. 

 

* Paavo Väyrynen on paitsi keskustapuolueen jäsen myös Terve Helsinki poliittisen ryhmittymän ainut valtuutettu Helsingissä. Periaatteessa on mahdollista, että Väyrynen asettuisi oman ryhmittymänsä pormestarivaaliehdokkaaksi ja sen lisäksi joku toinen keskustapuolueen jäsenistä asettuisi pormestarivaaliehdokkaaksi.