Helsinki, uskalla olla metropoli!

21.2.2017 klo 10.03

Vähintään miljoona asukasta. Alueellisesti merkittävä kaupunkikeskus. Suuri taloudellinen ja sosiaalinen vaikutus. Nämä ovat kaikki määritelmiä metropolille. Ne kaikki kuvaavat myös Helsinkiä ja koko Helsingin seutua. Mikään muu seutu Suomessa ei täytä kaikkia metropolin kriteerejä.

Helsingin seutu tuottaa yli 35 % koko Suomen BKT:sta. Vertailun vuoksi ‚Äď Tampereen seutukunta tuottaa noin 7 % ja Turkukin alle 6 % Suomen kansantuotteesta. Miksi meid√§n on sitten niin vaikea sanoa, ett√§ Helsinki on metropoli?

Siksikö että täällä ei ikinä tapahdu mitään? Ettei ole tarpeeksi kulttuuria? Siksikö, että Helsinki ei ole vielä tarpeeksi kansainvälinen? Vai siksi, että Helsingissäkin on peltoa, jossa saa larpata maaseutua.

Totta ja ei.

Oli aikakausi, jolloin Helsingiss√§ ei tapahtunut juuri muuta kuin vuoden 1952 olympialaiset. Nykyaikaa kuvastaa kuitenkin se, ett√§ pelk√§st√§√§n tammikuussa Helsingin tapahtumakalenterista l√∂ytyi pitk√§lle yli 200 eri tapahtumaa. Ja oli Guggenheimista mit√§ mielt√§ tahansa, Helsingin kaupunginmuseoissa tehtiin viime vuonna k√§vij√§enn√§tys ‚Äď yli 400 000 vierailijaa. Kuvaavaa on my√∂s, ett√§ Visit Helsinki ilmoitti, ett√§ vuosi 2015 oli kaikkien aikojen vuosi y√∂pymisten ja risteilyvieraiden osalta. Viime vuoden lukuja lasketaan yh√§.

Ja kyllä Helsinkiin maaseutumaisia virkistysalueita mahtuu. Niitä missä larpata. Etenkin, jos on maalta muuttanut kepulainen asuntoministeri tai Kansalaispuolueen perustaja.

Ehkäpä helsinkiläiset ovat kuitenkin oikeassa. Helsingissä pitäisi olla enemmän tapahtumia, kulttuuria ja parempia liikenneyhteyksiä, että kaupunkimme alkaisi tuntua enemmän aidolta metropolilta.

Mutta siihen pitäisi mennä. Rohkeasti.