Koulutus, sivistys ja tulevaisuuden teknologiat muodostavat Suomen menestyksen
15.4.2024 klo 15.10
Maailmasta on tullut pelokas paikka. Maahanmuuttoa kiristetään, rajoja suljetaan ja vihreän siirtymän pelätään siirtyvän suoraan sähkön ja bensan hintoihin, tuhoten samalla ihmisten työpaikkoja, suunnitelmia ja unelmia. Asiat voisivat olla toisin.
"Kestävä ei tarkoita kurjistuvaa."
Viimeistään tällä vuosikymmenellä on käynyt selväksi, ettei Suomi pärjää yksin. Sisu ja talvisodan henki eivät riitä, kun vastassa on kuumeneva ilmasto, imperialistiset suurvallat ja mantereelta toiselle leviävä virus. Koronapandemian alussa EU jakoi resursseja tehokkaasti ja siirsi potilaita sinne, missä apua oli saatavilla. Ilman länsimaiden yhtenäistä tukea Ukraina olisi jo hävinnyt sodan. Ja ilmastonmuutos on meidän murheemme huolimatta siitä, että tuotamme vain promillen maailman hiilidioksidipäästöistä. Olemme osa globaalia maailmaa, halusimme tai emme.
"Piru on jo porstuassa. Kysymys kuuluu, mitä sille teemme."
Suomi on ollut suuri menestystarina. Talouskasvumme oli yli sata vuotta maailman toiseksi nopeinta heti Japanin jälkeen. Ensimmäiset kolme vuosikymmentä Euroopan unionissa ovat tehneet sekä Suomesta että Euroopasta vauraamman ja turvallisemman kuin koskaan aiemmin. Siitä huolimatta olemme nyt tilanteessa, jossa Suomessa tingitään koulutuksesta ja kulttuurista. Niin ei kuitenkaan ole pakko olla. Menestyvä Eurooppa on mahdollinen, mutta se ei synny itsestään.
"Pärjäämme vain, jos siirrymme menneen sääntelystä tulevaisuuden mahdollistamiseen."
Demokratiaa uhkaavaan populismiin ja propagandaan vastataan parhaiten koulutuksella ja sivistyksellä. Katoavien työpaikkojen tilalle luodaan uusia rakentamalla kestävämpää uusteollisuutta ja panostamalla uusiin teknologioihin. Yllättäen sama resepti toimii myös ilmastonmuutokseen. Ja mitä pidemmällä olemme vihreässä siirtymässä, sitä parempi on kansainvälinen kilpailuetumme.
Suomen etu olisi vaikka viisinkertaistaa puhtaan energian tuotanto ja vahvistaa sähkönsiirtoverkkoja Manner-Eurooppaan. Tämä voitaisiin tehdä hyödyntämällä vihreän siirtymän EU-tukia. Samalla tulisimme houkutelleeksi Suomeen uusia investointeja, mikä tarkoittaisi lisää työpaikkoja ja terveempää taloutta. Tekoäly, puolijohteet ja kvanttitekniikka ovat tulevaisuuden teknologioita, joihin Suomella on hyvät edellytykset saada TKI-tukia: olemme perinteisesti pärjänneet kansainvälisessä kilpailussa kotimaisella laadulla. Kaikki nämä esimerkit ovat hyväksi niin ympäristölle kuin taloudellekin.
"Elinkelpoinen planeetta on kaikkien etu, ja fiksusti tehtynä myös taloudellisesti järkevää."
Sivistys ja koulutus loivat Suomen menestystarinan. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa Suomen seuraavaa menestystarinaa Euroopassa, ja Euroopan seuraavaa menestystarinaa maailmassa. Arvot ja talous eivät ole joko-tai, vaan sekä-että.