Öppna grĂ€nserna – vill vi rĂ€dda vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€llet?

16.11.2020 klo 12.26

För att rÀdda vÀlfÀrdssamhÀllet behöver Finland en kursÀndring i mÀngden arbetsrelaterad invandring. Annars mÄste vi inom kort skÀra ner bÄde pÄ framtidens pensioner och sociala stöd. De hittills givna vÀlfÀrdslöftena Àr för stora i relation till de kostnader, som den nuvarande demografiska indelningen leder till i form av ökade pensions-, social- samt hÀlsovÄrdskostnader.

Politiskt sett ser man redan hur större politiska partier alltmer tar de allt fler pensionÀrernas sÀrintressen i beaktande i form av vallöften. Redan i riksdagsvalet 2011 var majoriteten av vÀljarna i pensionsÄldern. Om man vill rÀdda pensionernas nivÄ och den nuvarande servicenivÄn inom vÀlfÀrdssamhÀllet mÄste man paradoxalt nog allokera mera resurser pÄ invandring och integration.

Integration bör erbjudas lika pÄ finska och svenska. Det Àr garanterat sÀkert att det nuvarande politiska klimatet inte kommer att möjliggöra att integration i en större grad skulle göras enbart pÄ finska. Men den större frÄgan handlar om att garantera att det finns tillrÀckligt svenskkunniga i alla de servicefÀlt som man vill upprÀtthÄlla pÄ
svenska.

Arbis har varit en av de svensksprÄkiga integrationssystemets pionjÀrer.

Man kunde börja med att utnyttja kunskap och erfarenheter frĂ„n det mĂ„lmedvetna arbetet som gjorts med integration pĂ„ svenska. Arbis har varit en av de svensksprĂ„kiga integrationssystemets pionjĂ€rer. Svenska arbetarinstitutet har ordnat svenska sprĂ„kkurser för invandrare, organiserat SFI – Svenska för invandrare-programmet – och tillsammans med Luckan samt övriga partners byggt upp en integrationsstig för invandrare.

I NÀrpes har man knutit kontakter mellan invandrare och det övriga lokala samhÀllet. Kommunen har fÄtt tillÀggsresurser för sina skolor genom att i över 30 Är mÄlmedvetet satsa pÄ integration. Den ökade arbetsrelaterade invandringen gav gamla hus runt omkring NÀrpes ett nytt liv och har möjliggjort investeringar pÄ servicesidan. Fler Àn var tionde NÀrpesbo har utlÀndsk bakgrund.

Enligt de senaste befolkningsprognoserna sjunker antalet 25-64-Äringar i den finska befolkningen. PÄ sikt leder detta till att en sysselsÀttningsgrad pÄ 82 procent inte kommer att rÀcka till för att hÄlla de givna vÀlfÀrdslöftena.

Hur kan vi göra Finland mera attraktivt för invandrare?

Det behövs en drastisk höjning av den arbetsrelaterade invandringen för att lyckas, speciellt med tanke pÄ hur trenden av födelsetalet utvecklas. Enligt Statistikcentralens senaste prognos, har vi inte sedan 1800-talet haft sÄ fÄ födslar i Finland. DÀrmed borde alltmer vikt lÀggas vid frÄgor sÄ som: Hur kan vi göra Finland mera attraktivt för invandrare? Hur fÄr vi flera utlÀndska studerande att bli kvar i Finland efter studietiden? NÀr förstÄr den politiska eliten att tillgÄngsprövningen för arbetskraft bör tas bort?

Under Är 2007 tog det borgerliga politiska blocket i Sverige bort tillgÄngsprövningen för arbetskraft. Efter det har vÀnsterblocket inte Äterinfört prövningen. Enligt arbetsförmedlingen var det den utlÀndska arbetskraften som stod för majoriteten av den privata sektorns sysselsÀttningstillvÀxt i Sverige under Är 2017. Samtidigt lockar inte Finlands nuvarande sjunkande befolkning till investeringar.

Ifall vi Àr redo att göra Finland mera attraktivt för invandrare, lönar det sig att notera en global trend. I början av 2030-talet kommer Afrika att vara den enda kontinenten dÀr antalet unga vuxna ökar. DÀrför har vi inte tid att vÀnta flera Är med att göra en liten kursÀndring. Sakta men sÀkert. En kursÀndring mÄste ske redan idag.

Ted Apter

Ted Apter Àr förtroendevald (Saml) i Helsingfors stad och vid Kommunförbundet.

Texten publicerad ursprungligen vid Kommuntorget 16.9.2019