Kohti Kestävämpää Helsinkiä
8.5.2021 klo 15.44
Haen jatkokautta Helsingin kaupunginvaltuustovaaleissa, koska koen, että päätöksentekoa on muutettava pitkäjänteisemmän politiikan suuntaan. Nyt pitää luoda positiivisempi tulevaisuusnäkymä kaikille helsinkiläisille. Tarvitaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämpi Helsinki.
Liian usein tarpeellisia investointeja mielenterveyspalveluihin, laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja työllisyystoimiin lykätään, koska ne maksavat. Sen sijaan ollaan valmiita maksamaan lykkäämisten seuraamuksista korkeampaa hintaa. Vuonna 2020 Helsinki maksoi pelkästään työmarkkinatukia 75 miljoonaa euroa.
Kestävämpi tulevaisuus tarvitsee investointinsa. Kuluneen valtuustokauden aikana kokoomuslaisen pormestarin johtamana Helsingin käyttötalouden vuosimenot ovat kasvaneet 592 miljoonaa euroa. Näillä menoilla katetaan esimerkiksi päiväkotien ja koulujen palvelut sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Nämä menot kasvavat jatkossakin ja menojen kattamiseksi tarvitsemme kasvua.
Mikäli hallituksen sote-esitys menee läpi, niin menot kasvavat samalla kun hallituksen esitys leikkaa Helsingin sote-palveluista merkittävän määrän rahaa. Hallituksen sote-esitys vie siirtymäajan jälkeen Helsingiltä noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. Kuntien tehtäväkenttä laajenee mm. kuntiin siirtyneillä työllisyyspalveluilla ja esimerkiksi oppivelvollisuuden pidentämisellä, jonka kustannuksia valtio ei korvaa täysimääräisesti Helsingille.
Koronakriisi pitkittyy ja sen sosiaaliset, taloudelliset ja myös ekologiset vaikutukset sen kuin kasvavat. Ilmastonmuutos ratkotaan kaupungeissa, jos ja kun se halutaan ratkaista. Tuleville sukupolville on jätettävä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti paremmassa kunnossa oleva Helsinki, Suomi ja maailma.
Kuten pormestariehdokas Juhana Vartiainen on todennut: Helsinki on liian pieni. Vetovoimainen ja rakas pääkaupunkimme kasvaa. Edellisen valtuustokauden yleiskaavaratkaisulla mahdollistetaan 250.000 uudelle henkilölle asuminen Helsingissä. On arvioitu, että per yksi uusi asukas tarvitaan noin 30.000 euroa rahaa inframenoihin. Uusi päiväkotipaikka maksaa noin 40.000 – 50.000 euroa. Kuluneen valtuustokauden aikana lisäsimme 4.040 uutta päiväkotipaikkaa.
Mitä tämä siis merkitsee kuntapolitiikassa? Se merkitsee sitä, että tarvitsemme enemmän kestävällä tavalla aikaansaatua kasvua. Sellaista kasvua, joka hyödyttää kaikkia – pidetään kaikki mukana. Lyhytnäköisen suunsoiton ja politikoinnin sijaan suunnataan tarmo pitkän aikavälin hyötyjen maksimointiin.
Ensi valtuustokaudella on otettava askeleita siihen suuntaan, mikä kaupunkimme pitäisi olla. Metropoli, joka huomioi erilaisten ihmisten erilaiset tarpeet. Kasvava Euraasian solmukohta, joka vetää puoleensa osaajia, työntekijöitä, yrittäjiä sekä sijoittajia, opiskelijoita ja tutkijoita. Menestyvämpi pääkaupunki, jonka hedelmistä saavat nauttia myös muualla Suomessa asuvat. Kaupunki, jonka työllisyysaste nousee muiden pohjoismaisten pääkaupunkien tasolle.
Kestävämpi Helsinki on ylihuomisen Helsinki.