Talous, turvallisuus sekä järkevä aluepolitiikka kulkevat käsi kädessä
3.6.2024 klo 10.55
Itä- ja Pohjois-Suomesta katoavat kovaa vauhtia asukkaat, palvelut ja työpaikat. Samaan aikaan tulonsiirrot kehittyneemmästä ruuhka-Suomesta hitaammin kehittyviin maakuntiin kasvavat: alue- ja maataloustukiin sekä työttömyydestä kärsivien alueiden yritystukiin ja sosiaaliturvamenoihin uppoaa leijonanosa valtion budjetista.
Toisaalta Venäjän viime vuonna aloittama välineellistetty maahanmuutto on nostanut itärajan asian koko Suomen asiaksi. Vaikka olemme nyt paremmassa turvassa kuin koskaan historiamme aikana, aiheuttaa Venäjän toiminta perusteltua huolta Suomen alueellisesta puolustamisesta.
Asialla on lisäksi eurooppalainen näkökulma: Suomen ja Venäjän välinen raja on myös EU:n ja Venäjän välinen raja. Euroopan kansanpuolue EPP (johon kokoomuskin kuuluu) on tästä syystä linjannut eurovaaliohjelmassaan monia Suomelle tärkeitä tavoitteita, muun muassa rajaturvallisuudesta sekä Itä-Suomen tukemisesta.
Puolustamisen arvoista on se, mikä tärkeäksi koetaan. Siksi elinvoimaa täytyy olla myös yliopistokaupunkien ja maakuntakeskusten ulkopuolella. Se puolestaan vaatii työpaikkoja sekä muita vetovoimatekijöitä, jotta alueelle saadaan lisää työikäisiä ja perheen perustamista suunnittelevia ihmisiä.
Muuttotappiokuntien ja haja-asutusalueiden pitäminen asuttuna on siis yhdistelmä talous-, turvallisuus-, koulutus-, työvoima- perhe- ja aluepolitiikkaa. Kaikista näistä näkökulmista on hyödyllistä pitää huolta ihmisten pärjäämisestä kaikkialla Suomessa. Aiempina vuosikymmeninä harjoitetun ja ympäristölle haitallisen maataloustukipolitiikan sijaan tämä voitaisiin jatkossa toteuttaa panostuksilla koulutukseen sekä uusien työpaikkojen luomiseen.
Puutteet Euroopan puolustustarvikeomavaraisuudessa kävivät ilmi viimeistään Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alettua Ukrainassa vuonna 2022. Suomella on teknologista ja puolustusteollisuuteen liittyvää osaamista, jota Eurooppa kaipaa. EU:n lisäksi markkina-alueena on nyt ensimmäistä kertaa myös Naton 32 jäsenvaltiota. Juuri tämänkaltaisissa uusteollisissa mahdollisuuksissa piilee Suomen maaseudun tulevaisuus.
Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoimaisuudessa on kyse taloudesta, turvallisuudesta sekä järkevästä aluepolitiikasta: kun harvemmin asutut alueet pärjäävät omillaan, vähenee eteläisten kasvukeskusten tarve tukea niitä taloudellisesti. Tällainen ratkaisu olisi koko Suomen ja Euroopan etu.
Ted Apter, ehdolla Europarlamenttiin (kok), Helsinki
Jarno Limnell, ehdolla Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi (kok), Espoo